Alkohol cetylowy

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 8,00 zł 8.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OPIS DZIAŁANIA.

Alkohol tłuszczowy, stosowany jako substancja zwiększająca gęstość i stabilność emulsji kosmetycznych.
Zmiękcza naskórek, wygładza skórę, działa nawilżająco i emoliencyjnie, ogranicza ucieczkę wody z głębszych warstw skóry (TEWL), przyspiesza wchłanianie innych składników aktywnych. W preparatach do włosów - w odżywkach – nadaje połysk i zwiększa puszystość włosów, w szamponach – stabilizuje pianę.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE.

białe płatki rozpuszczalne w tłuszczach
temperatura topnienia – 45-50 st. C.
pH 6-8 ( r-r 1%)
HLB 2

ZASTOSOWANIE

Jako substancja zgęszczająca, jako emulgator wspomagający (ko-emulgator) do tworzenia emulsji kosmetycznych- kremach, balsamach, mleczkach, masłach kosmetycznych, odżywkach do włosów i szamponach, pomadkach do ust.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.

0,5 - 3,0%
dla kremów do skóry tłustej – 0,5%
dla kremów do skóry normalnej – 1,0% -1,5%
dla kremów do skóry suchej – 1,5% - 2,0%
w odżywkach do włosów – do 3,0%
powyżej 5% krem staje się suchy, woskowaty.

PRZECHOWYWANIE

W chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu chronić przed dostępem światła, wilgoci i powietrza.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE.

Zbyt duży dodatek alkoholu cetylowego do kremu kosmetycznego powoduje, że produkt staje się zbyt suchy, o konsystencji wosku.

Dane techniczne

Opakowanie Pudełko plastikowe
Pojemność 30 g
Kategoria Emulgatory
Kiedy stosować Dzień/Noc

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl