HYDROLAT Z KWIATÓW GORZKIEJ POMARAŃCZY

HYDROLAT-Z-GORZKIEJ-POMARAŃCZY.jpg
  • nowość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 49,00 zł 49.00
ilość kg
dodaj do przechowalni
Kod produktu: 6D52-87173

Opis

INCI: CITRUS AURANTIUM AMARA FLOWER WATER

Opakowanie: butelka szklana

Pojemność: 100g

Działanie: kojące, odświeżające, matujące, lekko ściągające.

Certyfikat: surowiec naturalny

Kategoria: wygładzenie, nawilżenie

Kiedy stosować: dzień/noc

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła i ciepła.

Bezpieczeństwo stosowania: Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.).

Opinia specjalisty: „Hydrolat z gorzkiej pomarańczy zwany też neroli jest jednym z najpopularniejszych hydrolatów, idealnie sprawdza się jako składnik toników, wód micelarnych, maseczek, kremów”.

 OPIS DZIAŁANIA: Hydrolat otrzymywany jako produkt dodatkowy przy produkcji olejku eterycznego, przed destylację parą wodną kwiatów pomarańczy gorzkiej. Kwiaty potrzebne do otrzymania hydrolatu i olejku muszą być świeże, zrywane są wcześnie rano, żeby nie przywiędły. Tylko taki materiał roślinny jest odpowiedni, żeby otrzymać wyjątkowy, szlachetny olejek neroli i pachnącą wodę kwiatową. Hydrolat neroli ma silne działanie oczyszczające, przeciwzapalne, lekko ściąga skórę – dlatego jest polecany do skóry tłustej z rozszerzonymi porami skóry, z nadmiernym wydzielaniem sebum. Prócz tego działa kojąco – dlatego jest wskazany nawet dla bardzo wrażliwej skóry; rozjaśnia, matuje, działa ożywczo, pobudza metabolizm skóry. Hydrolat neroli zawiera flawonoidy – m.in. hesperydynę, która poprawia krążenie krwi w skórze, wzmacnia naczynia krwionośne, działa też antyoksydacyjnie, zapobiega starzeniu się skóry  (hamuje degradację włókien elastyny). Rozpylanie hydrolatu na oczyszczoną skórę twarzy doskonale ją tonizuje, odświeża, działa lekko napinająco a jednocześnie kojąco.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE: Przezroczysty płyn, o charakterystycznym kwiatowo-cytrusowym zapachu, rozpuszczalny w wodzie.

ZASTOSOWANIE: Jako samodzielny tonik lub składnik własnych wyrobów kosmetycznych – kremów, balsamów, toników, mleczek. Dla bardzo wrażliwej skóry – można go zmieszać z hydrolatem różanym lub lawendowym. Do przygotowywania maseczek z glinkami. Dla skóry dojrzałej, tłustej i mieszanej – matuje, zmniejsza rozszerzone pory, lekko ściąga. Dla skóry wrażliwej, z rozszerzonymi naczyniami – zmniejsza zaczerwienienia, działa kojąco, tonizuje i odświeża.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH: 5% - 100%

PRZECHOWYWANIE: w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł światła i ciepła. 

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE: Przy wykonywaniu własnych formulacji kosmetycznych, należy starać się nie podgrzewać hydrolatu zbyt mocno aby nie utracił cennych właściwości kosmetycznych.

 

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl