OLEJ ANDIROBA

OLEJ-Carupa-Guianensis-Andiruba.jpeg
  • nowość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 69,00 zł 69.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Kod produktu: 15C5-176FC

Opis

INCI: CarapaGuianensis Nut Oil

OPAKOWANIE: butelka szklana

KATEGORIA: nawilżenie, wygładznie

CERTYFIKAT: olej tłoczony na zimno

DZIAŁANIE: antyseptyczne, nawilżające, przeciwzapalne; łagodzi opuchnięcia, obrzęki, działa przeciwbólowo, goi zmiany skórne.

ZASTOSOWANIE: nawilżenie skóry suchej, spękanej; łagodzenie objawów łuszczycy, egzemy, stanów zapalnych skóry; działanie przeciwstarzeniowe.

ZALECANE UŻYCIE: możliwe użycie od 2% do 95%; w związku z dużą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych sugerowana ilość w produkcie kosmetycznym t0 10%-20%.

BEZPIECZEŃSTWO STOSOWANIA: Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.).

PRZECHOWYWANIE: w suchym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła

Kiedy stosować: Na noc

OPINIA SPECJALISTY: „Olej jest dość gęsty, ale dobrze się topi na skórze. Ma silne działanie przeciwzapalne, szybko koi podrażnienia, nawilża suchą skórę, łagodzi objawy egzemy i łuszczycy.”

OPIS DZIAŁANIA: Olej z nasion brazylijskiej rośliny Carapaguianensis, bardzo rozpowszechnionej w Ameryce Południowej. Tradycyjnie stosowany przez rdzennych mieszkańców Brazylii w przypadku problemów skórnych – poparzeń, ran, zadrapań; stosowany jako lek na bóle stawów, mięśni. Zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. linolowego (20%) i oleinowego (ok 50%), a także kwasy nasycone – palmitynowy (28%) i stearynowy (8%). Nawilża suchą, spękaną skórę, przyspiesza regenerację naskórka, likwiduje objawy cellulitu, działa antyseptycznie, reguluje wydzielanie sebum. Dzięki dużej zawartości trójterpenów wykazuje silne właściwości przeciwzapalne – łagodzi dolegliwości bólowe mięśni i stawów. Kwasy omega-6 ( linolowy) i omega-9 (oleinowy) – wpływają na wygładzenie naskórka, uzupełnienie ubytków w płaszczu hydro-lipidowym skóry o raz w cemencie międzykomórkowym. W efekcie skóra staje się bardziej nawilżona, jest lepiej chroniona przed czynnikami zewnętrznymi, jest miękka i elastyczna. NNKT wpływają także na zwiększenie produkcji kolagenu w skórze właściwej, a to z kolei wpływa na zwiększenie  elastyczności skóry i zmniejszenie widoczności zmarszczek. 

 

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE: Jasno- złoty gęsty olej, o smaku lekko gorzkawym i orzechowym zapachu. W temperaturze pokojowej może gęstnieć, topi się łatwo w kontakcie z ludzką skórą. Gęstość: 0,925 g/ml

ZASTOSOWANIE: Do przygotowywania własnych kosmetyków: balsamów, maseł, odżywek, kremów dla skóry suchej, podrażnionej, spękanej, dotkniętej łuszczycą lub różnego typu egzemami

  • w odżywkach  i balsamach dla skóry tłustej, dojrzałej, ze zmarszczkami i bruzdami.
  • w balsamach dla skóry uszkodzonej np. po nadmiernej ekspozycji słonecznej.
  • w odżywkach do rak i paznokci – wzmacnia płytkę paznokciową, zapobiega jej pękaniu i rozwarstwianiu. 
  • w odżywkach i balsamach do włosów – suchych, zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, z łupieżem suchym i świądem skóry głowy.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH: Od 2 do 95% w produkcie. W związku z dość gęstą i tłustą teksturą  standardowe stężenie w kosmetyku to 10%-20%.

PRZECHOWYWANIE:W suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE: Olej wrażliwy na podgrzewanie powyżej 60 st. C. Nie należy go więc ogrzewać powyżej tej temperatury.

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl