Olej konopny

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 39,00 zł 39.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OPIS DZIAŁANIA.

Olej otrzymywany z nasion konopii siewnych, jako produktu ubocznego przy produkcji włókien konopnych.

Jest produktem łatwo wchłanialnym, doskonałym  nośnikiem innych substancji aktywnych (ułatwia przenikanie w głębsze warstwy skóry).

Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), z wyjątkowym profilem kwasowym

(75-80% kwasu linolowego !). Zawiera optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 tzn. 3:1. Taki skład kwasów tłuszczowych jest rzadko spotykany w olejach roślinnych.

Wśród innych ważnych składników aktywnych tego oleju znajdują się:

fosfolipidy, sitosterole, tokoferole, karotenoidy, terpeny, salicylan metylu,

Dzięki nim olej ma działanie:
- antyoksydacyjne
- silnie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne
- przeciwstarzeniowe
- regenerujące
- nawilżające
- gojące
- regulujące wydzielanie sebum
- zwiększające odporność skóry
- chroni przed fotouszkodzeniami.

Olej konopny zawiera THC (delta-9-tetrahydrokannabinolu) o silnym działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, z tym że oleje tego typu dopuszczone do zastosowania w kosmetyce nie mogą zawierać więcej niż 0,3% THC.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE.

Nietłusty, lekki olej zielonego koloru, o orzechowo-ziołowym zapachu.

ZASTOSOWANIE

Może być stosowany bezpośrednio na skórę np. do masażu, a także jako bardzo wartościowy olej do produkcji kosmetyków na skórę i do włosów – kremów, balsamów do ciała, masek i odżywek do włosów.

Jest polecany do:
- skóry tłustej, trądzikowej – usuwa zaskórniki, łagodzi stany zapalne, reguluje wydzielanie sebum
- skóry zniszczonej, dojrzałej – regeneruje, działa przeciwstarzeniowo,
- skóry suchej – wzmacnia barierę ochronną skóry , odbudowuje cement międzykomórkowy
- skóry uszkodzonej z dysfunkcjami (łuszczyca, skóra atopowa, egzemy, łojotok) – łagodzi podrażnienia, ułatwia gojenie
- włosów – wzmacnia cebulki włosowe, przeciwdziała wypadaniu włosów
- do masażu – jako środek przeciwbólowy, przeciwzapalny, nawilżający.

Jest także naturalnym środkiem owadobójczym – może być stosowany jako naturalny repelent.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.

Do 100%

PRZECHOWYWANIE

W temperaturze pokojowej z dala od źródeł światła i ciepła.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE.

Olej jest bardzo trwały. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych jest również stabilizatorem innych olejów – zapobiega ich jełczeniu.

 

Dane techniczne

INCI CANNABIS SATIVA(HEMP) SEED OIL
Opakowanie Butelka szklana
Pojemność 50 g
Certyfikat Organiczny/Tłoczony na zimno
Kategoria Nawilżenie/Regeneracja/Odżywienie
Kiedy stosować Dzień / Noc
Przechowywanie W temperaturze pokojowej z dala od źródeł światła i ciepła.
Bezpieczeństwo stosowania Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.).
Opinia specjalisty „Olej konopny to bogate źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiej skóry”

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl