Olej moringa

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 78,00 zł 78.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OPIS DZIAŁANIA.

„Cudowne drzewo”, „drzewo życia” – pochodzące z Indii, przez miejscowych olej traktowany jako panaceum na wszelakie dolegliwości, używany zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz.

Olej bardzo lekki, niezwykle łatwo się rozsmarowuje i wchłania. Zawiera dużą ilość kwasu oleinowego (ok 70% całkowitej masy tłuszczów). W porównaniu do innych olejów roślinnych o dużej zawartości kwasu oleinowego (np. oliwa z oliwek, słonecznikowy, z krokosza barwierskiego) ma niższą liczbę kwasową i jodową – co świadczy o dużej stabilności i odporności na utlenianie.

Olej zawiera również we frakcji niezmydlalnej duże ilości steroli roślinnych (beta-sitosterol, stigmasterol) – co wpływa na odżywienie błony śluzowej i mięśni oraz obniżenie przekrwienia tkanek.

Działa głęboko nawilżająco, odżywczo,  oczyszcza pory, rozświetla cerę, poprawia jej koloryt. Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzmarszczkowo. Normalizuje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu zaskórników i wyprysków. Koi i przyspiesza gojenie skóry uszkodzonej, podrażnionej promieniowaniem UV, czynnikami atmosferycznymi (słońce, mróz), po zranieniach, po ukąszeniach owadów.

Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie – łagodzi objawy stanów zapalnych,  ugryzień owadów. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego – wspomaga transport transepidermalny, wzmacnia barierę ochronną skóry.

Ciekawostka – sproszkowane nasiona Moringa dodane do wody, służą do oczyszczania z zanieczyszczeń bakteryjnych i wirusowych – niszczą nawet szczep bakterii Eschericha coli.

Jest olejem niezwykle trwałym, odpornym na jełczenie, poprawia także trwałość innych olejów w mieszankach.
Ma wysoką zdolność pochłaniania zapachów, był i jest stosowany w technice enflurage tworzenia perfum olejowych.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE.

Płyn w kolorze od żółtego do zielonego (w zależności od partii dostawy), gęstość – 0,91 g/ml, nierozpuszczalny w wodzie, w niższej temperaturze może tężeć.

ZASTOSOWANIE:

kremy i balsamy
- dla skóry suchej, wrażliwej – nawilża i koi podrażnienia
- dla skóry trądzikowej i tłustej – zmniejsza wykwity trądzikowe
- dla skóry podrażnionej – łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza gojenie skóry
- dla skóry dojrzałej, z oznakami starzenia  -likwiduje zmarszczki, bruzdy, poszarzenie skóry

Odżywki do włosów, samodzielne olejowanie:
- do włosów – suchych, trudno rozczesujących się
- do masażu
- do skóry suchej, podrażnionej słońcem, zabiegami kosmetycznymi (np. po solarium).

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.

1% - 100%


Przechowywanie
w suchym i chłodnym miejscu, w niskich temperaturach tężeje.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE.
Olej moringa można stosować samodzielnie jako odżywkę do włosów (olejowanie przed myciem). Po zastosowaniu takiej maseczki – włosy po umyciu będą miękkie, gładkie i błyszczące.

W kosmetykach do twarzy dobrze jest łączyć go z innymi lżejszymi olejami np. migdałowym, z nasion malin, porzeczkowym, winogronowym.

 

Dane techniczne

INCI MORINGA OLEIFERA OIL
Opakowanie Butelka szklana
Pojemność 30g
Działanie nawilżające, przeciwpodrażnieniowe, przeciwzmarszczkowe, łagodzące, wygładzające, oczyszczające
Certyfikat Naturalny
Kategoria Nawilżenie/Odżywienie/Wygładzenie
Kiedy stosować Noc
Przechowywanie w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Bezpieczeństwo stosowania Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.)
Opinia specjalisty „Niezwykły olej o silnych właściwościach przeciwzapalnych, odżywczych, regenerujących”

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl