Olej z nasion czarnej porzeczki

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 49,00 zł 49.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OPIS DZIAŁANIA.

Surowcem do otrzymywania oleju są nasiona owoców czarnej porzeczki. Olej jest niezwykle bogaty w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) głównie kwas gamma-linolenowy (GLA) – zawiera go dwukrotnie więcej niż olej z nasion  wiesiołka; poza tym zawiera również kwas linolowy (LA) i alfa-linolenowy (ALA). Dodatkowo ważnymi składnikami są również flawonoidy i witamina C.

Taki skład oleju powoduje, że produkt jest niezwykle cennym produktem kosmetycznym wpływającym na prawidłową budowę cementu międzykomórkowego (dzięki GLA). Stosowanie oleju bezpośrednio na skórę lub w mieszankach kosmetycznych wzmacnia uszkodzoną barierę ochronną skóry, zapobiega odwadnianiu, wzmaga elastyczność.

Flawonoidy, polifenole i witamina C zawarte w oleju działają antyoksydacyjnie – likwidując wolne rodniki, czym przyczyniają się do działania przeciwstarzeniowego.

Duża zawartość kwasów LA i ALA wpływa na poprawę nawilżenia skóry.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE.

Płyn koloru złotego do ciemnożółtego o charakterystycznym zapachu.

ZASTOSOWANIE

Olej można stosować samodzielnie bezpośrednio na skórę oraz jako składnik samodzielnie wykonywanych kosmetyków  – kremów, balsamów, eliksirów, masek do włosów, odżywek do rąk i paznokci.

Jest polecany:

 - do skóry suchej, zniszczonej – działa nawilżająco, odżywczo, zmniejsza szorstkość skóry - do skóry dojrzałej – działa przeciwstarzeniowo, zapobiega zmianom powstałym w wyniku fotostarzenia się skóry, wyrównuje koloryt, zwiększa elastyczność skóry
- do skóry podrażnionej – działa przeciwzapalnie, łagodząco, hamuje objawy alergii
- do włosów suchych, zniszczonych – działa nawilżająco, wpływa na prawidłową strukturę włosa
- do paznokci – nawilża i wzmacnia płytkę paznokciową, zapobiegając ich łamliwości.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.

Do 100%

PRZECHOWYWANIE

W chłodnym i ciemnym miejscu.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE.

Po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty. Nakładając olej na skórę – jako kosmetyk samodzielny – najlepiej zwilżyć twarz wodą/tonikiem a następnie używając kilku kropli oleju wykonać delikatny masaż twarzy. Wytworzona w ten sposób na powierzchni skóry emulsja, pod wpływem ciepła dłoni doskonale  i szybko się wchłonie, pozostawiając twarz delikatną i gładką.

 

Dane techniczne

INCI RIBES NIGRUM SEED OIL
Opakowanie Butelka szklana
Pojemność 50 g
Działanie Wybierz
Certyfikat Naturalny/Tłoczony na zimno
Kategoria Nawilżenie
Kiedy stosować Noc
Przechowywanie w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Bezpieczeństwo stosowania Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.).
Opinia specjalisty „Cenny olej kosmetyczny z dużą zawartością nienasyconego kwasu gamma-linolenowego. Wzmacnia barierę lipidową skóry”

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl