Olej z zielonej kawy

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 49,00 zł 49.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OPIS DZIAŁANIA.

Surowcem do otrzymywania oleju są nasiona kawowca (Coffea arabica). Olej otrzymuje się przez macerację nasion w oleju słonecznikowym (Helianthus annus).

Główne składniki aktywne oleju to – metyloksantyna (kofeina), trigonelina, polifenole (głównie kwas chlorogenowy, kawowy i ferulowy), węglowodany (mannoza, galaktoza, arabinoza), lipidy (głównie kwas linolowy), diterpenoidy.

Niezwykłe właściwości kosmetyczne wynikają przede wszystkim z zawartości ksantyn i polifenoli, które wpływają na efekt lipolityczny. Kofeina ma doskonałe powinowactwo do komórek naskórka, łatwo w nie wnika; polifenole wpływają na aktywację termogenezy.

Dzięki wyjątkowemu składowi oleju z nasion kawy – produkt ten jest polecany jako składnik o działaniu antycellulitowym i regulującym tkankę tłuszczową.

Surowiec ten wykazuje też – dzięki polifenolom i metabolitom kofeiny – działanie antyoksydacyjne, wzmocnione dodatkowo tokoferolami zawartymi w oleju słonecznikowym.

Dzięki takim właściwościom – surowiec jest wykorzystywany jako preparat chroniący skórę i włosy przed procesami utleniania.

Udowodniono także, że olej z kawy jest środkiem promieniochronnym (działa jak selektywny filtr promieniowania o długości fal 280-320nm), jest więc wykorzystywany w kosmetykach fotoochronnych.

Badania wykazały także działanie przeciwzapalne i łagodzące.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE.

przezroczysty płyn koloru żółtego, rozpuszczalny w olejach

ZASTOSOWANIE:

Polecany do stosowania w produktach kosmetycznych do ciała (balsamy, oliwki, mleczka) o działaniu przeciwcellulitowym, wyszczuplającym, rzeźbiącym sylwetkę.
W kosmetykach do twarzy (kremy, olejki, mleczka) o działaniu przeciwstarzeniowym i foto-ochronnym, przeciwzapalnym, łagodzącym.
W preparatach do włosów (szampony, odżywki) – o działaniu ochronnym, łagodzącym.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.

0,5 - 5,0%

PRZECHOWYWANIE

W temperaturze pokojowej w szczelnych pojemnikach, z dala od źródeł światła i ciepła.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE.

Olej może służyć jako filtr pomocniczy chroniący skórę i włosy przed promieniowaniem UV.

 

Dane techniczne

INCI HELIANTHUS ANNUUS SEED OIL, COFFEA ARABICA SEED EXTRACT
Opakowanie Butelka szklana
Pojemność 50 g
Działanie antycellulitowe, wygładzające, przeciwstarzeniowe, łagodzące, przeciwzapalne, fotoprotekcyjnie
Certyfikat Naturalny
Kategoria Odżywienie/Wygładzenie
Kiedy stosować Noc
Przechowywanie w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych pojemnikach
Bezpieczeństwo stosowania Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.).
Opinia specjalisty „Kawa to naturalny środek antycellulitowy”

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl