Olivem 1000

Wysyłka w: 5 dni
Cena: 46,00 zł 46.00
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

OPIS DZIAŁANIA.

Emulgator niejonowy, pochodzenia roślinnego, tworzy emulsje typu O/W (olej w wodzie). Poza działaniem emulgującym ma również bardzo dobre właściwości nawilżające i emoliencyjne (natłuszczające i ochronne). Tworzy emulsje typu ciekłokrystalicznego, o strukturze podobnej do struktury cementu międzykomórkowego. Dzięki takiej budowie emulgator Olivem 1000 zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry. Emulgator jest aktywny w szerokim zakresie pH (3-12). Może tworzyć emulsje z wieloma różnorodnymi składnikami nawet o niskim pH ( kwasy AHA, niektóre hydrolaty). Jest składnikiem bezpiecznym, hypoalergicznym, doskonale przebadanym. Daje produkty o dobrej smarowalności, jedwabistym dotyku, o gładkiej konsystencji. Może być stosowany jako jedyny emulgator w kosmetyku. Jest dopuszczony przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych.

WŁAŚCIWOŚCI FIZYKO-CHEMICZNE.

Białe płatki, rozpuszczalne w tłuszczach po podgrzaniu.

ZASTOSOWANIE

Do tworzenia emulsji typu O/W – kosmetyków typu serum, lekkich emulsji, mleczek, balsamów, kremów, kremów odżywczych. Produkt należy dodawać do fazy tłuszczowej, podgrzewać do temperatury 70-80 °C.

DOZOWANIE W PRODUKTACH KOSMETYCZNYCH.

3% - 8%
Zawartość Olivem 1000 w kosmetykach:
serum, mleczko - 3%-4% ( z fazą tłuszczową 10% tworzy lekkie sera, mleczka)
krem – 5%-6% (z fazą tłuszczową 10% tworzy płynne emulsje, z fazą tłuszczową 20% tworzy lekkie trwałe emulsje)
kremy odżywcze – 6%-8% (z fazą tłuszczową 10% tworzy lekkie emulsje, z fazą tłuszczową 20% tworzy gęste kremy, z fazą tłuszczową 30% tworzy gęste sztywne kremy)

PRZECHOWYWANIE

W suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.

UWAGI I PORADY PRAKTYCZNE.

Uwagi do stosowania w formulacjach kosmetycznych – konserwant Eco proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) należy dodawać do mieszanek z Olivem 1000 do gotowej mieszaniny w temperaturze pokojowej – jako fazę trzecią. Gęste masła – Shea, kakaowe, avocado powinny mieć swój udział w fazie tłuszczowej w ilości nie większej niż 10%, większa ilość wpływa na destabilizację kosmetyku.

Dane techniczne

INCI CETEARYL OLIVATE/SORBITAN OLIVATE
Opakowanie Pudełko plastikowe
Pojemność 30 g
Działanie Emulgujące - tworzące trwałe emulsje, doskonale wchłanialne.
Kategoria Nawilżanie/emulgator
Kiedy stosować Dzień/Noc
Przechowywanie W suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Bezpieczeństwo stosowania Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.).
Ocena specjalisty Produkty otrzymane przy użyciu Olivem 1000 są stabilne, aksamitne w dotyku i gładkie

Opinie o produkcie (0)

do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl