DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, ODŻYWCZE, ŁAGODZĄCE

OLEJ ANDIROBA, 30g

Wysyłka: 48h*

Działanie przeciwzapalne, odżywcze, łagodzące

Posiada silne działanie przeciwzapalne, szybko koi podrażnienia, idealny do pielegnacji skóry suchej.

Olej tłoczony na zimno, nierafinowany – esencja bogactwa natury!

WYSTARCZY NA: około 2,5 miesiąca (przy założeniu jednej aplikacji dziennie).

49,00 

49,00 

Szczegółowe informacje

OLEJ ANDIROBA

 

 

Olej z nasion brazylijskiej rośliny carapa guianensis, bardzo rozpowszechnionej w Ameryce Południowej. Tradycyjnie stosowany przez rdzennych mieszkańców Brazylii w przypadku problemów skórnych – poparzeń, ran, zadrapań; stosowany jako lek na bóle stawów, mięśni. Zawiera znaczną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), m.in. linolowego (20%) i oleinowego (ok 50%), a także kwasy nasycone – palmitynowy (28%) i stearynowy (8%). Nawilża suchą, spękaną skórę, przyspiesza regenerację naskórka, likwiduje objawy cellulitu, działa antyseptycznie, reguluje wydzielanie sebum. Dzięki dużej zawartości trójterpenów wykazuje silne właściwości przeciwzapalne – łagodzi dolegliwości bólowe mięśni i stawów. Kwasy omega-6 (linolowy) i omega-9 (oleinowy) – wpływają na wygładzenie naskórka, uzupełnienie ubytków w płaszczu hydro-lipidowym skóry oraz w cemencie międzykomórkowym. W efekcie skóra staje się bardziej nawilżona, jest lepiej chroniona przed czynnikami zewnętrznymi, jest miękka i elastyczna. NNKT wpływają także na zwiększenie produkcji kolagenu w skórze właściwej, a to z kolei wpływa na zwiększenie elastyczności skóry i zmniejszenie widoczności zmarszczek.


ZASTOSOWANIE

Do przygotowywania własnych kosmetyków: balsamów, maseł, odżywek, kremów dla skóry suchej, podrażnionej, spękanej, dotkniętej łuszczycą lub różnego typu egzemami:

• w odżywkach i balsamach dla skóry mieszanej, dojrzałej, ze zmarszczkami i bruzdami
• w balsamach dla skóry uszkodzonej np. po nadmiernej ekspozycji słonecznej
• w odżywkach do rak i paznokci – wzmacnia płytkę paznokciową, zapobiega jej pękaniu i rozwarstwianiu
• w odżywkach i balsamach do włosów – suchych, zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, z łupieżem suchym i świądem skóry głowy

DOZOWANIE I UWAGI PRAKTYCZNE

Możliwe użycie od 2% do 95%.

W związku z dużą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych sugerowana ilość w produkcie kosmetycznym t0 10%-20%. Na 4 części oleju bazowego dodać 1 część oleju andiroba. Nakładając oleje jako samodzielny produkt na skórę najlepiej zwilżyć twarz wodą/hydrolatem, a następnie używając kilku kropli oleju wykonać delikatny masaż twarzy. Wytworzona w ten sposób na powierzchni skóry emulsja, pod wpływem ciepła dłoni doskonale  i szybko się wchłonie, pozostawiając twarz delikatną, gładką i z odczuciem nawilżenia.

INCI: Carapa Guianensis Seed Oil

PRZECHOWYWANIE

W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym miejscu. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci. W temperaturach poniżej 17 °C gęstnieje, aby w okolicach ok 10 °C zastygnąć.

BEZPIECZEŃSTWO STOSOWANIA

Tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.). Po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, szczelnie zamknięty.

POJEMNOŚĆ: 50g.

Wysyłka

Kosmetyki wysyłamy do 48h od momentu przyjęcia zamówienia (bądź otrzymania wpłaty na konto w przypadku przelewów bankowych). Produkty wysyłamy od poniedziałku do czwartku do godziny 14:00*

*ze względu na to, iż tworzymy świeże kosmetyki, niekonserwowane chemicznie nie chcemy przesyłać ich do Państwa w piątek, ponieważ przez weekend magazynowane są przez przewoźnika w nieznanych nam warunkach, które mogą mieć wpływ na jakość kosmetyków.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o “OLEJ ANDIROBA, 30g”

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Pamiętaj, że Twoja opinia zostanie opublikowana po zaakceptowaniu przez administratora strony.