OLEJ (MACERAT) Z ZIELONEJ KAWY NIERAFINOWANY, 100g

59,00 

59,00 

Działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne, antycellulitowe.

Kawa to naturalny środek antycellulitowy. Olej może służyć jako filtr pomocniczy chroniąc skórę i włosy przed promieniowaniem UV.
Surowcem do otrzymywania oleju są nasiona kawowca (coffea arabica), a otrzymuje się go przez macerację nasion w oleju słonecznikowym (helianthus annus).

WYSTARCZY NA: około 5 miesiący (jedna aplikacja dziennie).


Realizacja zamówienia w 48h

Darmowa dostawa od 300zł

Szklane opakowania zero waste

Oleje z całego świata

Wegańskie i naturalne

Szanujemy zwierzęta

Opis

NIERAFINOWANY OLEJ (MACERAT) Z ZIELONEJ KAWY

 

 

Główne składniki aktywne oleju to – metyloksantyna (kofeina), trigonelina, polifenole (głównie kwas chlorogenowy, kawowy i ferulowy), węglowodany (mannoza, galaktoza, arabinoza), lipidy (głównie kwas linolowy), diterpenoidy. Niezwykłe właściwości kosmetyczne wynikają przede wszystkim z zawartości ksantyn i polifenoli, które wpływają na efekt lipolityczny. Kofeina ma doskonałe powinowactwo do komórek naskórka, łatwo w nie wnika; polifenole wpływają na aktywację termogenezy. Dzięki wyjątkowemu składowi oleju z nasion kawy – produkt ten jest polecany jako składnik o działaniu antycellulitowym i regulującym tkankę tłuszczową. Surowiec ten wykazuje też – dzięki polifenolom i metabolitom kofeiny – działanie antyoksydacyjne, wzmocnione dodatkowo tokoferolami zawartymi w oleju słonecznikowym. Dzięki takim właściwościom – surowiec jest wykorzystywany jako preparat chroniący skórę i włosy przed procesami utleniania. Udowodniono także, że olej z kawy jest środkiem promieniochronnym (działa jak selektywny filtr promieniowania o długości fal 280-320nm), jest więc wykorzystywany w kosmetykach fotoochronnych. Badania wykazały także działanie przeciwzapalne i łagodzące.

Zastosowanie:

Stosowany samodzielnie, ale także polecany do stosowania w produktach kosmetycznych:

• do ciała (balsamy, oliwki, mleczka) o działaniu przeciwcellulitowym, wyszczuplającym, rzeźbiącym sylwetkę.
• w kosmetykach do twarzy (kremy, olejki, mleczka) o działaniu przeciwstarzeniowym i foto-ochronnym, przeciwzapalnym, łagodzącym.
• w preparatach do włosów (szampony, odżywki) – o działaniu ochronnym, łagodzącym.

Dozowanie i uwagi praktyczne: 0,5 – 5,0%

Np. w mieszankach z innymi olejami (jak olej jojoba). Na 19 części oleju bazowego dodać 1 część oleju z zielonej kawy. Samodzielnie nakładając oleje na skórę najlepiej zwilżyć ją wodą/hydrolatem, a następnie używając kilku kropli oleju wykonać delikatny masaż twarzy. Wytworzona w ten sposób na powierzchni skóry emulsja, pod wpływem ciepła dłoni doskonale  i szybko się wchłonie, pozostawiając twarz delikatną, gładką i z odczuciem nawilżenia

Inci: helianthus annuus seed oil, coffea arabica seed extract

Przechowywanie: w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w temperaturze pokojowej. Chronić przed dostępem bezpośredniego światła, powietrza i wilgoci.

Bezpieczeństwo stosowania: tylko do użytku zewnętrznego. Nie stosować bezpośrednio na skórę zranioną lub po inwazyjnych zabiegach kosmetycznych (np. laseroterapia, głęboki peeling, mikrodermabrazja itp.) Po otwarciu opakowania najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, szczelnie zamknięty.

Pojemność: 100g.

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.