Cacay
Olej tłoczony na zimno z nasion Caryodendron orinocense, nierafinowany.

INCI (pod taką nazwą znajdziesz go w składzie kosmetyków): Caryodendron Orinocense Seed Oil

Właściwości: Olej cacay wykazuje działanie nawilżające (hamuje ucieczkę wody z naskórka), odżywcze, zmiękczające i nawilżające. Poprawia kondycję skóry. Jest olejem schnącym lub półschnącym, co znaczy, że raczej nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Po aplikacji skóra wydaje się jedwabista i miękka w dotyku.

Ze względu na swoje właściwości może być polecany do pielęgnacji  skóry suchej, mieszanej, tłustej, dojrzałej i wrażliwej.

Kraj pochodzenia: Brazylia – Amazonia

Skład: W oleju cacay znajdują się triglicerydy kwasu linolowego (powyżej 75%). Kwas linolowy może wzmacniać barierę naskórkową, wpływać na regulację pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów skóry i redukcję zaskórników. W składzie oleju znajdziemy również triglicerydy kwasu oleinowego, palmitynowego, stearynowego.

Kosmetyki Creamy bazują tylko na olejach nierafinowanych. Oznacza to, że w przeciwieństwie do olejów poddawanych rafinacji, zachowują one większość tzw. frakcji niezmydlalnej, dzięki której ich działanie jest szczególnie wartościowe dla skóry. Obecne w niej składniki takie jak barwniki, fosfolipidy, sterole i węglowodory, zaangażowane są w działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne. 

Frakcja niezmydlalna zawiera fitosterole, wykazujące działanie regenerujące i nawilżające, a także skwalen, który działa antyoksydacyjne i podwyższa potencjał ochronny oleju. W składzie znajdziemy też witaminę E (tokoferole), która jest silnym antyoksydantem. Frakcja niezmydlalna może zawierać również witaminę A, która ma działanie przeciwzmarszczkowe. 

Kolor: żółtawy do brązowego, pomarańczowego

Zapach: charakterystyczny, łagodny, orzechowy

Ciekawostka: Amazońskie drzewo cacay rośnie dziko na wschodzie Andów w Kolumbii, Wenezueli, Ekwadorze i Peru. Ze względu na właściwości lecznicze pozyskiwanego z orzechów oleju, ludy tubylcze używają go jako środka zmiękczającego, łagodzącego podrażnienia i oparzenia oraz wspierającego procesy bliznowacenia skóry.  

  • Olej MORINGA

    Wzmacniający, nieschnący, nierafinowany, tłoczony na zimno olej z nasion drzewa moringa, olej MORINGA 30ml

    79,00
  • Serum olejowe OPUNTIA

    LAST MINUTE Przeciwstarzeniowe serum do twarzy z witaminą C, dla cery suchej, serum olejowe OPUNTIA

    10ml / 30ml

    Od: 78,32
  • Serum olejowe CACAY

    LAST MINUTE Ujędrniające serum do twarzy z witaminą C, dla cery mieszanej, serum olejowe CACAY

    10ml / 30ml

    Od: 78,32
  • Olej MIGDAŁOWY

    Nieschnący/półschnący, nierafinowany, tłoczony na zimno olej z nasion migdałowca, olej MIGDAŁOWY 30ml

    29,00
  • Olej KONOPNY

    Schnący, nierafinowany, tłoczony na zimno olej z nasion konopii, olej KONOPNY 30ml

    29,00
  • Serum olejowe MARULA

    LAST MINUTE Odżywcze serum do twarzy o działaniu regeneracyjnym, dla cery normalnej, serum olejowe MARULA

    10ml / 30ml

    Od: 60,83
  • Serum olejowe PERILLA

    LAST MINUTE Łagodzące serum do twarzy, dla cery wrażliwej, serum olejowe PERILLA

    10ml / 30ml

    Od: 53,13
  • Serum olejowe TAMANU

    LAST MINUTE Wygładzające serum do twarzy, dla cery z niedoskonałościami, serum olejowe TAMANU

    10ml / 30ml

    Od: 64,78
  • Olej z pestek OPUNCJI FIGOWEJ

    Półschnący/schnący, nierafinowany, tłoczony na zimno olej z pestek OPUNCJI FIGOWEJ 10ml

    69,00