hydrolat-oczarowy
Hydrolat oczarowy to surowiec kosmetyczny otrzymywany z liści oczaru wirginijskiego (Hamamelis virginiana) w procesie destylacji z parą wodną. Głównym produktem destylacji jest olejek eteryczny, którego śladowe ilości obecne są również w wodzie roślinnej. To jemu hydrolat zawdzięcza swój ziołowo-żywiczny zapach.

INCI (pod taką nazwą znajdziesz go w składzie kosmetyków): Hamamelis Virginiana Leaf Water

Działanie: Hydrolat oczarowy ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, odświeżające, ściągające i przeciwbakteryjne. Łagodzi podrażnienia skóry. Jest znakomitym tonikiem, ponieważ ma pH zbliżone do pH ludzkiej skóry. Wpływa także na zmniejszenie rumienia wywołanego przez promieniowanie UVB.
Hydrolat oczarowy nadaje się do pielęgnacji każdego rodzaju cery – wrażliwej, podrażnionej, przetłuszczającej się i tej z niedoskonałościami. PROBLEMATYCZNA

Kraj pochodzenia: Francja

Skład: Hydrolat oczarowy zawiera śladowe ilości olejków eterycznych. W jego składzie występują flawonoidy i terpenoidy. Może zawierać taniny o działaniu bakteriostatycznym i antyoksydacyjnym. Hydrolat oczarowy zawiera też dużą ilość garbników (6-11%), w tym hamamelitaninę, która wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Jest to również składnik, chroniący komórki przed uszkodzeniem przez promieniowanie UV.

Kolor: bezbarwny do żółtego

Zapach: delikatny, słodki, żywiczny, drzewno-ziołowy

Ciekawostka: Oczar wirginijski pochodzi z Ameryki Północnej. Oryginalnie występuje na obszarze Stanów Zjednoczonych i Kanady. Obecnie uprawiany na całym świecie, także w Polsce. Oczar kwitnie w październiku i listopadzie, a jego kwiaty są żółte – podobnie jak kwiaty forsycji. Indianie od wieków znali i wykorzystywali dobrodziejstwa oczaru wirginijskiego, który nazywali “magiczną rośliną”. Uważali, że przyspiesza gojenie ran, koi ból mięśni, łagodzi skórę po ugryzieniach owadów i oparzeniach.