Trądzik – czy każdy z nas musi się z nim zmierzyć?

Trzeba pamiętać, że trądzik jest chorobą przewlekłą objawiającą się przetłuszczaniem cery, obecnością zaskórników, grudek i krostek, a nawet ropnych zmian skórnych. Czy uda się komuś uniknąć tej przypadłości? Raczej marne szanse. Jednak właściwa pielęgnacja zastosowana na czas nie tylko osłabi objawy, ale przede wszystkim pozwoli uniknąć przykrych konsekwencji

Kogo dotyczy trądzik?

Trądzik jest częstym zaburzeniem dermatologicznym, który dotyczy osoby w każdym wieku – od noworodków, przez nastolatków, aż po osoby dorosłe. Występuje zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.

Najczęściej lokalizuje się na skórze twarzy, ramion, pleców oraz na dekolcie.

Trądzik młodzieńczy

Przyczyną trądziku młodzieńczego jest zwiększona produkcja sebum, nieprawidłowe rogowacenie ujść łojowych, co stwarza dobre warunki dla rozwoju bakterii beztlenowej- Propionibacterium acnes. To ona między innymi stymuluje stan zapalny na skórze. Tworzą się grudki, krosty, zaskórniki zamknięte, zaskórniki otwarte oraz cysty. Pęknięcie i rozlanie zawartości pęcherzykowej do skóry właściwej prowadzi do głębszego stanu zapalnego. W niektórych przypadkach po ustąpieniu pierwotnych wykwitów pozostają nieestetyczne wykwity wtórne, takie jak blizny i przebarwienia pozapalne.  W zależności od rodzaju trądziku, może on ustępować samoistnie lub wymagać leczenia dermatologicznego. W łagodnych przypadkach niektórych rodzajów trądziku wystarczy zmiana trybu życia lub odpowiednio dobrana, spersonalizowana pielęgnacja.

Inne formy trądziku pospolitego

Trądzik ropowiczy to najczęściej trądzik młodzieńczy. Niestety potrafi mieć ciężki przebieg. Objawia się łatwo zauważalnymi zaskórnikami, krostami, grudkami oraz torbielami ropnymi. Skóra staje się nierówna, czasem pozostają szpecące blizny.

Trądzik skupiony częściej dotyka mężczyzn. Na skórze oprócz zmian typowych dla trądziku młodzieńczego występują w dużej ilości większe zaskórniki, pojawiają się torbiele ropne i głębokie nacieki, które mogą się ze sobą zlewać, często pozostawiają po sobie blizny. Zazwyczaj pojawiają się w dość nietypowych miejscach, np. pod pachami lub w okolicy pachwin.

Trądzik wywołany powstaje na skutek substancji drażniącej, może zostać wywołany przez leki, kosmetyki, sterydy, substancje występujące w pracy zawodowej

Trądzik różowaty- klątwa Celtów.

Trądzik różowaty jest przewlekłą chorobą skóry, najczęściej występujący u osób o jasnej karnacji. Ze względu na swoje pochodzenie został nazwany przekleństwem Celtów. Trądzik różowaty jest zwykle symetrycznie rozmieszczony na twarzy, Jest szczególnie widoczny na nosie, policzkach, brodzie
i czole. Jego cechą charakterystyczną są grudki, jaskrawoczerwony rumień i teleangiektazje zwane potocznie pajączkami naczyniowymi. Czasami towarzyszy mu obrzęk twarzy. Osobom dotkniętym tą chorobą towarzyszy uczucie nadmiernej suchości i wrażliwości skóry. W przeciwieństwie do trądziku pospolitego trądzik różowaty nie dotyczy mieszków łojowych.

Przyczyna trądziku różowatego pozostaje niejasna. Pewne jest jednak, że pacjenci z trądzikiem różowatym mają tendencję do zaburzeń mikrokrążenia i zaczerwienień na twarzy. Intensywne i długotrwałe opalanie się pogłębia fotouszkodzenia skóry i sprawia, że ataki choroby stają się częstsze. Większość pacjentów skarży się na wrażliwość skóry.  Odczuwają pieczenie, a nawet kłucie, źle znoszą większość kosmetyków. W tej sytuacji bardzo ważne jest unikanie bodźców drażniących takich jak: promieniowanie ultrafioletowe, zmiany temperaturowe, podrażnienie chemiczne, silne emocje, napoje alkoholowe, gorące napoje oraz pikantne potrawy.

Podstawowa pielęgnacja dotycząca skóry dotkniętej trądzikiem różowatym obejmuje stosowanie filtrów przeciwsłonecznych (współczynnik ochrony przeciwsłonecznej 30+), częste aplikowanie preparatów nawilżających i antyoksydacyjnych, stosowanie delikatnych środków czyszczących. Pielęgnację można też wzmocnić suplementacją w szczególności zwiększając stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 z naturalnych źródeł, takich jak ryby zimnowodne czy oleje roślinne, które regulują procesy zapalne w organizmie.

 Rozpoznanie trądziku różowatego w jego klasycznych postaciach nie jest trudne dla lekarza dermatologa, dlatego warto skorzystać z fachowej porady. Są warianty trądziku różowatego, które wymagają intensywnego leczenia.

Czy oleje mogą być pomoce w walce z trądzikiem?

Olej może okazać się pomocny przy pielęgnacji cery trądzikowej, ale tylko pod warunkiem, że zostanie właściwie dobrany.

Problemy związane z przetłuszczaniem się cery, zaskórnikami, trądzikiem i innymi stanami zapalnymi skóry najczęściej są związane z nadmiernym wydzielaniem sebum. Gruczoły łojowe pracują zbyt intensywnie, a łój jest zbyt gęsty. W efekcie pory się zapychają co może powodować do rozwoju trądziku.

Powszechnie uważa się, że cerę tłustą należy wysuszać. Jest to pułapka, która może pogorszyć sytuację. Najczęstszym efektem jest włączenie się mechanizmu obronnego skóry i nadprodukcja sebum.

Mimo obaw oleje mogą okazać się bardzo pomocne. Trzeb tylko wiedzieć jaki olej zastosować. Oleje są substancjami chemicznymi wysoce aktywnymi. W ich skład wchodzą Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Ze względu na swoje właściwości lipofilne, oleje łączą się z naszym sebum. W ich skład wchodzi kwas linolowy, który jest również naturalnym składnikiem sebum ludzkiego i jest odpowiedzialny za jego właściwą lepkość. Uzupełnienie braków tego kwasu, poprzez nałożenie oleju na twarz może spowodować rozrzedzenie sebum pozwalając na swobodne jego wypływanie z gruczołów łojowych.

Dlatego w przypadku cery przetłuszczającej się należy wybrać olej o wysokiej procentowej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje zawierające ponad 50% kwasów wielonienasyconych należą do grupy olejów schnących. To właśnie te oleje są rekomendowane dla cery tłustej. Cechuje je szybka wchłanialność, nie pozostawiają tłustego filmu na skórze, a skóra zachowuje właściwe nawilżenia. Olejami schnącymi są dla przykładu olej konopny, olej tamanu czy olej z czarnuszki.

Oleje rekomendowane do cery przetłuszczającej się i problematycznej.

Olej Tamanu jest wyciskany z orzechów, wiecznie zielonego drzewa Calophyllum inophyllum, rosnącego wzdłuż wybrzeży Azji i Pacyfiku. Był uważany za święte drzewo, tradycyjnie stosowany do leczenia wszelkiego rodzaju schorzeń skórnych takich jak oparzenia, dermatozy, egzemy, trądzik, łuszczyca, odmrożenia, pęknięcia i  suchość skóry. Ze względu na obecność flawonoidów wykazuje silne działanie antyoksydacyjne (85% uszkodzeń DNA wywołane przez promieniowanie UV jest hamowane przez olej Tamanu). Olej tamanu przyspiesza goje się ran, działa przeciwzapalnie i przywraca funkcje barierowe skóry. Jest bardzo ceniony za szybkie gojenie skóry oraz znaczne zmniejszenie się blizn.

Olej z nasion konopi (Cannabis sativa) jest niekomodogennym, suchym olejem, który nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Ze względu na różnorodność bioaktywnych związków aktywnych, takich jak terpeny, flawonoidy, karotenoidy, fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe doskonale sprawdza się w leczeniu trądziku. Zarówno kwas α-linolenowy, jak i kwas linolowy zmniejszają uszkodzenia wywołane przez promieniowanie UV, zmniejsza przebarwienia. Karotenoidy poprawiają nawilżenie skóry, promują regenerację skóry i stymulują fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny. Olej konopny jest zaskakująco bogaty w chlorofil, który jest odpowiedzialny za szybkie gojenie się ran oraz działanie przeciwbakteryjne.

Olej z czarnuszki otrzymuje się z nasion Nigella sativa, jest rośliną zielną, szeroko uprawianą w rejonie morza śródziemnego. Czarnuszka jest uważana za święte zioło Bliskiego Wschodu. Wiele ajurwedyjskich preparatów jest opartych na nasionach Nigella. Olej z czarnuszki działa przeciwbakteryjnie, immunomodulująco, jest silnym przeciwutleniaczem, wykazuje właściwości przeciwzapalne. Przeprowadzonych zostało wiele badań na temat wpływu oleju Nigella sativa na trądzik pospolity.  Zauważono, że stosowanie balsamu z 20% olejem z czarnuszki ma lepszą skuteczność i jest mniej szkodliwe niż balsam nadtlenku benzoilu 5%, który jest podstawowym składnikiem stosowanym w leczeniu łagodnego stadium trądziku pospolitego.

Australijski olejek z drzewa herbacianego pochodzi z drzew z rodzaju Melaleuca. Jest stosowany
w medycynie od około 70 lat. Większość bakterii Gram-ujemnych są wrażliwe na olejek z drzewa herbacianego ze względu na obecność związków takich jak: terpinen-4-ol, alfa-terpineol i alfa-pinen.
W randomizowanym badaniu klinicznym porównano działanie przeciwtrądzikowe olejku z drzewa herbacianego, który był 3,5 razy skuteczniejszy niż placebo. Niektóre badania potwierdzają, że olejek z drzewa herbacianego ma również działanie przeciwzapalne, to wyjaśnia jego przydatność w leczeniu trądziku.

Trzy podstawowe kroki w pielęgnacji skóry trądzikowej.

  1. Oczyszczanie

Cera trądzikowa wymaga w szczególności oczyszczania z nadmiaru sebum, brudu, martwego naskórka, aby zminimalizować pożywkę dla bakterii. Należy wybrać produkt dokładnie oczyszczający, ale bez podrażniających środków myjących. Doskonałym wyborem jest olejek do mycia twarzy Kalahari Pure. Skutecznie i szybko usuwa zanieczyszczenia, martwy naskórek oraz delikatny makijaż. Wspomaga regulację produkcji sebum, normalizuje skórę i nie powoduje jej błyszczenia. Nie wysusza cery, nie powoduje podrażnień. Można stosować go również do demakijażu oczu. Przeznaczony jest do pielęgnacji w szczególności cery tłustej i mieszanej. Olejek do mycia twarzy Kalahari Pure to mieszanina starannie dobranych, nierafinowanych i naturalnie pozyskiwanych olejów z dodatkiem delikatnej substancji myjącej. Renatłuszczający, wegański środek myjący odbudowuje barierę lipidową po umyciu twarzy. Nie powoduje podrażnień, nie wykazuje działania alergizującego. Nie jest związkiem komodogennym, skóra problemowa dobrze na niego reaguje.

  1. Tonizacja

Do tonizacji cery trądzikowej najlepiej wybrać naturalny hydrolat, który oprócz zoptymalizowania pH skóry, będzie wykazywał swoje roślinne działanie. Do cery trądzikowej warto sięgnąć po hydrolat oczarowy, zwany hamamelisowym. Napar z jego liści stosowali Indianie do leczenia trudno gojących się ran i zadrapań. Dzięki obecności garbników hydrolat oczarowy zmniejsza pory, działa przeciwbakteryjnie. Jego flawonoidy uelastyczniają naczynia krwionośne działają przeciwzapalnie. Dla cery dojrzałej, naczynkowej doskonale sprawdzi się hydrolat z czarnej porzeczki, przywróci jej blask i jędrność, złagodzi podrażnienia. Pomoże zmniejszyć wydzielanie sebum oraz znormalizuje cerę tłustą i trądzikową.

3.Działanie przeciw trądzikowe i wzmocnienie funkcji bariery skóry.

Po dokładnym oczyszczaniu i tonizacji czas na aktywny preparat stosowany w zależności od miejsca i  zaawansowania trądziku – punktowo lub na cała twarz.

Serum olejowe Tamanu wspomaga regulację poziomu sebum oraz łagodzi niedoskonałości. Poprawia koloryt, wygładza oraz przywraca skórze harmonię. Nie pozostawia na skórze tłustego filmu. W jego składzie znajduje się m.in. olej tamanu, olej konopny, olej z czarnuszki, witamina C, kwas lipohydroksylowy oraz przeciwbakteryjny olejek z drzewa herbacianego i geranium.

Na serum przeciwtrądzikowe w celu poprawy nawilżenia i aby wzmocnić funkcje bariery naskórka warto nałożyć krem. Krem My Fusion. Ten wyjątkowy krem ukoi skórę, zregeneruje oraz dogłębnie ją odżywi. Ponadto zapewni odpowiednie nawilżenie, które jest istotnym etapem w pielęgnacji cery problematycznej. Krem posiada lekką, kremową konsystencję, szybko się wchłania. Receptura kremu zawiera m.in. olej moringa, olej andiroba, olej marula, hydrolat z róży damasceńskiej, ceramidy, ekstrakt z owoców acai czy witaminę E.

 

Obserwuj nasze konta na Instagramie i Facebooku, aby być na bieżąco.

Produkty wspomniane w artykule

Serum olejowe TAMANU

Serum olejowe TAMANU

Wygładzające serum olejowe do twarzy z witaminą C (5%), dla cery z...

10ml / 30ml
79,00
Olejek KALAHARI PURE

Olejek KALAHARI PURE

Olejek do mycia twarzy KALAHARI PURE 100ml

79,00
Hydrolat z CZARNEJ PORZECZKI

Hydrolat z CZARNEJ PORZECZKI

Tonizująca woda roślinna z gałęzi i pąków czarnej porzeczki, hydrolat z CZARNEJ...

49,00